ratatuj

Friss topikok

  • Amaja: @nemvagyokmesterszakacs: nagyon szuper a blogod különösen a "fotód" tetszik. örülök, h megtaláltál. (2011.07.25. 21:18) bográcsozás - zöldség curry
  • anazar: A saját szüretre természetesen! Dublinban hűvösből nincs hiány, viszont napon érett paradicsomból ... (2011.07.15. 10:45) az első saját paradicsomok
  • Cetül Ordít: Szép..:P (2011.03.06. 13:01) csöröge fánk
  • Amaja: nem felejtettem el, de azóta nem készült... (2011.02.21. 13:08) vkf 2010 - hideg töltött káposzta
  • Amaja: @Rosszarcú Marhavágó: kösz! :-)).. vannak még képek... de itt egyszerűen technikai professzionizmu... (2011.02.01. 22:14) aranygaluska

yin yang sült ....

2013.03.03. 20:24 Amaja

ez nagyon egészségesen hangzik, pedig egyáltalán nem az :-)

csak itt annak látszik: -))

zsiros_hus_2013_10_B.JPG

egyébként teljesen retro, gyerekkoromban sütöttük így a húst, nem konfitáltuk, hanem egyszerűen vettünk egy darab combot, megtűzdeltük néhány gerezd fokhagymával, beletettük egy lábasba, mellétettünk még néhány gerezd fokhagymát egy nagy fej hagymát és némi zsírt és magára hagytuk.

az eredmény:

zsiros_hus_2013_13.JPG

hideg sült és zsíros kenyér, pecsenyezsíros....

zsiros_hus_2013_3.JPG

 

 

Szólj hozzá!

kismedve - nagymedve

2012.05.03. 20:21 Amaja

 .. semmi csillagászati vagy tudományos. egyszerűen ez jutott eszembe amikor letettem az asztalra a két tálat - a kicsit és a nagyot - amiben medvehagymás ezmegaz volt.

 

Szólj hozzá!

a zidei kenyérben sült sonka

2012.04.08. 20:44 Amaja

már évek óta készül, persze vannak részletek amit mindig elfelejtek. pl, hogy melyik lábasban, csuporban, milyen edényben sütöm.

Szólj hozzá!

már egész jó, de még nem az igazi

2012.02.13. 20:31 Amaja

ajándékba kaptunk egy főzést, ahol a francia szakács bónuszként megmutatta, hogy kell karamelkrémet  - creme caramelle.. ollala :-) - készíteni.

 

Szólj hozzá!

hajdina

2012.02.04. 19:47 Amaja

szuper egészséges, maxi furu - vagyis nem túl fotogén

Szólj hozzá!

megint nem fotóztam pedig nagy buli volt

2012.01.17. 12:10 Amaja

Tizenhárman voltunk, de nem  a péntek 13 miatt. Összegyűltek a családi születés - és névnapok.

Szólj hozzá!

előkerültem - tök jó :-)

2011.11.08. 20:47 Amaja

kicsit elhúzódott a nyári szünet. na jó igazából nem is az, de elmaradtak a postok... vannak félkész bejegyezések és vannak fotók, de nem akartak összeállni... de most majd jönnek szép sorjában.

a hétvégén  viszont tököltem.....amit nem lehetett fotó nélkül hagyni.

Szólj hozzá!

ha esik, ha fúj .....

2011.08.11. 06:54 Amaja

.... akkor gomba, méghozzá vargánya és róka illetve csiperke.

a menü miatt  még a tételhúzásig sem jutottam volna el a suliban, de  így alakult.

Szólj hozzá!

átestem a ló másik oldalára

2011.08.08. 17:07 Amaja

... nem szó szerint

már írtam,  hogy bármennyire is szeretem a kánikulát azért a főzéshez olyankor nem fűlik a fogam, most viszont tobzódom, ennek több oka is van:


Szólj hozzá!

Címkék: zöldbab penne lecsó

bográcsozás - zöldség curry

2011.07.22. 21:16 Amaja

persze a kettőnek nem sok köze volt egymáshoz, illetve csak annyi, hogy hétvégén bográcsoztunk. pörit, mert sokan voltunk és az finom, de, készült egy  húsmentes "B" menü is. én a kukta voltam mindkét esetben, de annyira finom lett, hogy kár lenne szó nélkül hagyni. 

2 komment

paradicsom még - most újkrumplival

2011.07.19. 20:10 Amaja

ez a paradicsomprojekt most kicsit olyan mint egy szappanopera.

minden napra jut belőle egy fejezet és mivel a paradicsom az alap, eget rengető változások nincsenek, és  ez még csak az első évad. :-))

persze lennének lehetőségek, de a hőkezeléssel járó tartósítástól elveszi a kedvem, hogy mire este hazaérek, a konyhában 42!!! fok van, mivel akkor süt oda a nap.  mondjuk a napon aszalás izgatja a fantáziám, remélem előbb-utóbb sor kerül rá.

Szólj hozzá!

sült padlizsán, paradicsomsaláta

2011.07.17. 17:32 Amaja

nagyon szeretem mind a kettőt, külön-külön is, ezért a legjobb ha mind a ketten együtt vannak.

 

Szólj hozzá!

az első szedésből - paradicsom mozzarellával

2011.07.15. 19:32 Amaja

igazán ehhez a bejegyzéshez nagyon sok hozzáfűznivaló nincs. mert a paradicsom mozzarellával nem a spanyol viasz.

 

Szólj hozzá!

az első saját paradicsomok

2011.07.14. 20:15 Amaja

leszüreteltük!!!

az első paradicsomokat, legalább 1.5 kg lett :-))

tavasszal a piacon a helyi nénitől vettünk néhány paradicsompalántát, fürtöset, és óriást.

3 komment

camping tintahalas pasta

2011.07.07. 19:07 Amaja

mondhatnám, hogy nosztalgiázok, de sokkal inkább igaz, hogy végre nyár van, meleg, süt a nap és nem is ígérnek esőt hétvégére.  ... ettől én  már nagyon-nagyon mennék nyaralni.  mivel az még nagyon messze van,  legalább előkerestem a tavalyi  emlékeket. augusztusban készült egy horváthországi kempingben, ahova minden reggel jött a halas ember és mivel véletlenül - egyébként tényleg - nálunk volt a boronatárcsa iszonyú lelkesen főztük meg az egyébként teljesen egyszerű, nagyjából 20 perc alatt elkészíthető  vacsoráinkat. 

 

 

Szólj hozzá!

magyar konyha

2011.07.03. 14:20 Amaja

nyáron amikor egyszerre többfélét főzök, van egy olyan trió, ami gyakran egyszerre készül és ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a magyar konyha milyen gyakran indul ugyanarról az alapról.

Szólj hozzá!

clafoutis

2011.06.21. 08:00 Amaja

tavasszal sikerült eljutnom a Rosinante  főzős hétvégéjére.     :-)))))

francia menü volt soron a Sarki fűszeres és Mirelle irányításával. nagyon-nagyon élveztem, szuper volt és ott tanultam  a clafoutis-t.

Szólj hozzá!

a névadó

2011.06.19. 20:55 Amaja

elhatároztam, hogy akkor legyen fészbuk is.

... és persze mi legyen az első, hát a címadó.

 

 

Szólj hozzá!

Sárika spenótja

2011.06.19. 20:30 Amaja

nyáron nem tudok, mármint feltölteni a blogra, valahogy nem jön össze. már péntek este szaladunk a mézeskalács házikóba, ahol  a civilizáció csak a szükséges, minimális szinten van jelen. nincs tv, internet, és a rádió is csak úgy férkőzhetett be, hogy egyben az óra szerepét is betölti. ott tehát nincs mivel, hétköznap viszont leginkább nincs mikor. a fotók is rendre elmaradtak mostanában  - vagy mert már nagyon éhes volt a csapat, vagy nem is tudom....

Szólj hozzá!

brownies - az utolsó klasszik

2011.05.11. 07:26 Amaja

Miért utolsó?

Hát azért mert eddig a tetejét mindig megszórtam durvára tört dióval, de most 21 év után kiderült, hogy a gyermek allergiás. Persze nemcsak a dióra, hanem mogyoróra, mandulára, ráadásul krumplira sárgarépára, zellerre és még sok-sok mindenre. Új világ köszönt be a konyhába...

 

A brownies egyébként Sthal receptgyűjteményéből származik.

Elkészítjük a száraz részt és a "nedves" részt, ahogy azt rendes amerikai ihletésű sütiknél illik.

összekeverek egy tálba:

10 dkg apróra tört étcsokit

10 dkg lisztet

10 dkg cukrot

2 dkg cukrozatlan kakaót

sütőport

egy másikba pedig:

2 teáskanál nescafet, amit elkevertem 1/2 dl forró vízben

2 tojást

1 dl olajat

ezután összekeverem a két tálban lévő adalékokat és beleöntöm a kivajazott  kerek tortaformába , a tetejét ekkor szórtam meg apróra vágott dióval és előmelegített sütőben  20-25 percig sütöm  175 fokon.

 

 

Szólj hozzá!

a jól végzett munkaebéd

2011.05.03. 06:50 Amaja

szombaton kertezés volt a program a mézeskalács házikónál. először a fűnyírásos, motoros kaszás nem szeretem, utána a   virágültetéses :-).  hihetetlen, hogy a borostyán és a vadszőlő mire képes!!! már lassan három éve küzdök velük...

 

Szólj hozzá!

Címkék: lazac boronatárcsa

megdvehagymás krumpli saláta - állítólag finom....

2011.04.17. 12:30 Amaja

ahogy beköszöntött a jó idő és a medvehagyma szezon, elkezdtem recepteket böngészni... találtam is jó párat, de egy egyszerűvel kezdtem, hogy az újításra érzékenyebbek se meneküljenek el.

végül is egy egyszerű saláta mellett döntöttem.

 

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya saláta krumpli medvehagyma

mojito palacsinta

2011.04.15. 07:00 Amaja

ez megint egy olyan palacsinta amit nem én sütöttem. csak az  elnevezés az enyém, de mint  már korábban  írtam palacsintát nem tudok sütni.

 

 

Szólj hozzá!

kaptam egy csokor medvehagymát

2011.04.14. 18:00 Amaja

... és ezen kívül gyakorlatilag üres volt a hűtő, de kellett valami gyors vacsorát készíteni, mielőtt az éhezők hazajönnek.

 

Szólj hozzá!

szülinapi ebéd

2011.04.14. 16:00 Amaja

ez az írás is elkészült több mint két hete, de elég  sűrű volt a program mostanában. végre ki lehetett menni a mézeskalácsházba, persze ezzel járt mindenféle tavaszi kerti munka... és sajnos ennek a következménye is. összeszedtem egy szemsérülést és emiatt még a gépem sem kapcsoltam be jó pár napig. szerencsére nem lesz maradandó következménye, de még eltart egy darabig, míg teljesen rendbe jön.

visszatérve  az íráshoz:  egy nagykorú gyereket nehéz meglepni, de azért mégiscsak mindig töröm a fejem... most az egyik meglepetés az ebéd lett,  mármint a menü:

 

Szólj hozzá!