... nem szó szerint
már írtam, hogy bármennyire is szeretem a kánikulát azért a főzéshez olyankor nem fűlik a fogam, most viszont tobzódom, ennek több oka is van:
nincs meleg. a horányi piacon nem tudtuk eldönteni, hogy sárga vagy zöld legyen, mármint a bab amit veszünk - miért hívjuk a sárga zöldbabot zöldbabnak ??? -, ezért vettünk mind a kettőből. a hűtőben egyre türelmetlenebbül várta a paprika, hogy lecsóvá váljon, végül de egyáltalán nem utolsósorban a gyermek hazajött három hét nomádból. ezért úgy döntöttem, hogy főzök, és ha már nekiálltam nem apróztam el, mert akkor "most két-három napig nem kell" :-))
készült egy "piros kenőcsös" penne, az bejön az éhezőknek. bacon, hagyma, fokhagyma, gomba, olivabogyó, só, bors fűszerek, paradicsomszósz
ezen kívül persze a lecsó - teljesen klasszik, kis szalonnával indítva, kolbászkarikákkal dúsítva
a sárga zöldbab piros lett, megpárolva egy hagymás, alapra dobott, leforrázott paradicsomból, fokhagymából álló szószban és a zöld zöldbab, ami csak megpárolódott, mert még kétséges a sorsa -
felmerült a morzsás, a fokhagymás tejszínes, vagy a baconnel gazdagított változat, de ezt - azóta eldőlt saláta lett belőle egy kerti sütögetéshez :-))