a vasárnapi ebéd közben egyszer csak rádöbbentünk, hogy ebben a menüben nincs fokhagyma. Erre azért emberemlékezet óta - na jó, legalábbis most a téli szezonban - nem volt példa.
egyben arra is rájöttem, hogy nálunk a BF-ben (big family) a legnagyobb "gyasztroszakadékok" a klasszikus recepteknél találhatóak. mert az újdonságokat, mint pl. az egyik ágról érkezett "kenőkét ami hihetetlen mennyiségű fokhagymával felturbózott juhtúró, plusz az egyéb titkos adalékok, vagy a másik oldalról érkezett bármilyen meglepő fogást egyszerűen úgy fogadták el a jelöltek ahogy volt. új volt az íz és úgy került be a köztudatba.
van egy másik csoport, ide tartoznak a klasszikusok, mint pl. a petipöri, ami felülmúlhatatlan még akkor is, ha valaha, régen egy messzi-messzi galaxisban, létezett egy másik, klasszikus pörkölt. a petipöri teljesen magától értetődően átvette a hatalmat.
de ott van egy szép nagy csokor mindenféle, ami az egyik és a másik ágon különböző módon készült.
ilyen a fokhagymamentes ebéd főszereplője a rakott krumpli is. az én megszokott kemény tojásos, kolbászos, virslis, tejfölös változatom mellé került egy tojásos kolbászos, tejfölttojássalelkeverekésazzalöntömnyakon, reszelt sajtos változat. nna ilyenkor legyen okos az ember, hogy senkinek ne okozzon túl nagy csalódást, amikor az egyik csapat az egyikre számít amikor kiderül a menü a másik a másikra.
az erdmény persze kompromisszumos lett. került bele a krumplin kívül:
kemény tojás
serpenyőben kicsit megfuttatott kolbászkarikák, hogy a kiolvadó zsírral azért meg lehessen locsolni
virsli
és a tejfölöstojásos nyakonöntés
lemaradt viszont a reszelt sajt a tetejéről mielőtt a sütőbe került volna. ez szabadon választott lett utólag egyénileg.
lehet érdemes lenne utánajárni egy rakott krumpli összesnek??