régebben kenyeret csak húsvétkor sütöttem, olyat amibe elrejtettem a húsvéti sonkát, de most már elfajultunk és készül máskor is csak úgy. igaz csak az őszi-téli szezonban.
mostanra kikisérleteztünk egy receptet, már ami a lisztek arányát illeti és mindig teszünk bele magokat. most éppen lenmagot, napraforgómagot és diót.
a
kenyérsütés végül is nem nagy mutatvány, kivéve ha eltekintünk attól, hogy nincs kenyérsütőgépem és határozottan nem is szeretnék. nem is férne el a konyhában, és ha kenyérsütés, akkor legyen klasszik.
annyira, hogy még a dagasztás is kézi erővel történik, ez a kardio része a programnak. felfuttatom az élesztőt és összekverem, az anyagokat, ezután legalább 20 perc dagasztás következik, ezt azért nem egyedül én követem el, de így is céklaszínű a fejem és pont úgy nézek ki, mint egy nappal korábban 50 perc konditermi kardio edzés után...
ezután következik az első kelesztés, kb. 50 perc, egy kis újradagasztás, - ez már csak olyan levezető mozgás - és a kenyérformában még egy kelesztés. legutóbb nem fért el a tészta -akkor még két kenyérformában - és gyártottunk néhány kiflit. most három forma telt meg kenyérrel, de még így is maradt jó pár kiflire való.
aminek azonnal neki is estünk, ahogy kisültek. vajjal, sóval, illetve fokhagymás tejföllel.