akkor most egy klasszikus recept, mert olyanok is készülnek nálunk. csülkös bableves. igazából csak a mennyiség miatt izgalmas, mert 10-12 főre készül - két csülökből, hogy legyen bőven husi, egy kg. babból egy 10 l-es fazékban. itt azért bátortalanul, de megjegyezném, hogy a karácsonyi kocsonya és káposzta két 10 l-es fazékban készült, nna arról majd máskor...
most sajnos nem a szokott helyen, a lehel piacon, vettem a csülköt, ezért nem is ugyanolyan volt, mint amit megszoktam. a füstölése intenzívebbre sikerült, amit a levesen is érezni lehetett.
a két szép csülök beugrott a fazékba és ott puhára főtt, szép lassan órák alatt. amikor kicsit kihűlt kivettem a levéből, "kifiléztem" külön tálra raktam. közben amíg a csülök a fazékban csücsült, a babot beáztattam, majd feltettem a zöldséggel együtt főzni és felöntöttem a csülöklé felével. szép, hosszan főztem, amíg a bab meg nem puhult, ezután berántottam és csipetkét tettem bele. a húst külön szoktam tálalni, mert nálunk van aki második fogásnak eszi tormával, mustárral.