ratatuj

Friss topikok

  • Amaja: @nemvagyokmesterszakacs: nagyon szuper a blogod különösen a "fotód" tetszik. örülök, h megtaláltál. (2011.07.25. 21:18) bográcsozás - zöldség curry
  • anazar: A saját szüretre természetesen! Dublinban hűvösből nincs hiány, viszont napon érett paradicsomból ... (2011.07.15. 10:45) az első saját paradicsomok
  • Cetül Ordít: Szép..:P (2011.03.06. 13:01) csöröge fánk
  • Amaja: nem felejtettem el, de azóta nem készült... (2011.02.21. 13:08) vkf 2010 - hideg töltött káposzta
  • Amaja: @Rosszarcú Marhavágó: kösz! :-)).. vannak még képek... de itt egyszerűen technikai professzionizmu... (2011.02.01. 22:14) aranygaluska

már egész jó, de még nem az igazi

2012.02.13. 20:31 Amaja

ajándékba kaptunk egy főzést, ahol a francia szakács bónuszként megmutatta, hogy kell karamelkrémet  - creme caramelle.. ollala :-) - készíteni.

 

amikor a gyerekek kicsik voltak gyakran főztem nekik karamellt, ezért úgy gondoltam nem egy bonyolult dolog ... tévedtem, legalábbis én megküzdök vele. annyira, hogy az első nekifutás a kukában landolt, pedig amikor a Chef keverte-kavarta olyan egyszerűnek látszott. illetve nem is keverte, merthogy a lényeg, hogy a cukor olvad a serpenyőben és nem nyúlunk hozzá, legfeljebb a  serpenyőt tologatjuk a tűzhelyen, hogy  mindenhol elolvadjon a cukor.

.. és itt az első buktató, ha megég keserű lesz!!!!!

ha már elolvadt, félrehúzzuk és várunk amíg kicsit kihűl. ekkor keverjük bele a melegített vajat, ami persze összerántja és komoly fizikai munka amíg összedolgozzuk. (ez ugyan csak nyomokban látszott, amikor a mester készítette,  nála ez olyan könnyed akciónak tűnt). ha ezzel megvagyunk felöntjük a felmelegített tejszínnel és simára keverjük.

hát ennyi lenne, de eközben rengeteg a konyhatechnológiai buktató. azt hiszem leginkább kémia  - jobban oda kellett volna figyelnem Kádas tanár úrra :-)...- és egyebek, mert nem mindegy, hogy minek milyen a hőfoka, hogy keveredjen, olvadjon, összeálljon - persze lehet ez csak nekem ilyen macerás - és  remélem egyszer úgy leszek a karamellkrémmel is mint hajdanán a besamellel - vagy három adagot  szúrtam el, mire olyan lett, amilyennek a nagykönyv szerint kell lennie.

most hétvégén volt a második nekifutás, ami már "egész jó volt, de még nem az igazi". flan készült hozzá.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ratatuj.blog.hu/api/trackback/id/tr304101685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása